Cameraventures
Save Analog Cameras logo

Hvor får du analogt utstyr reparert? - Norden (Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige)

(Article in English / Artikel på svenska)

Vi vet at det er mange analoge kameraer i omløp, brukte eller til og med nye. Men hvis man ikke kan få det analoge utstyret reparert, vil det nødvendigvis dø ut før eller senere, i tillegg vil det gjøre det mindre fristende å investere seriøse penger i analogt utstyr. Også for dem som bruker analoge kameraer profesjonelt er det viktig å ha rimelige muligheter for service og reparasjoner. Så hvilke alternativer finnes der ute?

Analoge kameraer bryter ikke sammen sier du? Joda, så absolutt. Som alt annet mekanisk trenger de regelmessig vedlikehold, ellers vil de til slutt slites ut eller låse seg. Dette har kostet meg noen potensielt fantastiske fotografier med 2 av mine favorittkameraer, Hasselblad 500 C / M og Polaroid 600 SE. Begge er robuste, profesjonelle kameraer som er bygget som tanks, men de trenger fortsatt kjærlighet og oppmerksomhet.

Å få analogt (eller digitalt) kamerautstyr vedlikeholdt eller reparert er ikke billig. Dette fører ofte til at folk setter filmkameraer på hyllen når de slutter å funke, i det minste hvis de ikke kan reparere dem selv. Dette gjenspeiles også i antall personer som besvarte spørsmål om hvor de går for service og reparasjoner, mange mennesker har ganske enkelt aldri levert et kamera på verksted.

Fra min egen erfaring, og ser man på svarene fra spørreundersøkelsen, er det fortsatt ganske mange alternativer. Hvis du ikke bor i en storby er det sannsynlig at du må sende kameraet ditt med posten, med mindre det er et av de store merkene som fremdeles er aktive i dag, som Nikon eller Canon (som ofte tar imot analoge kameraer ved sine sertifiserte verksteder). Hvor kameraet ditt må sendes avhenger av kameraets merke og alder. Noen steder spesialiserer seg på Leica, noen på Hasselblad og så videre. De fleste lokale kamerabutikker vil ha forbindelser til flere verksteder, så hvis du ikke vet hvor du skal henvende deg er det det beste stedet å starte.

Det er gamle teknikere der ute som ikke har noen nettside og bare får arbeid gjennom de som kjenner til dem. De har dessverre blitt ganske sjeldne og vanskelig å finne. Det vil sannsynligvis ikke bli noe bedre.

Vi spurte om dere trodde at favorittverkstedet ditt fortsatt ville vøre i drift om 10 år. Svarene var ikke optimistiske, hovedsakelig på grunn av alderen på teknikerne som jobber der. Dette er bekymrende, da det tar mange års erfaring for å kunne fikse disse intrikate maskinene og linsene. Hvis de ikke kan ansette unge lærlinger er kunsten å reparere kameraet i reell fare.

Hvis du ikke finner noen lokale alternativer finnes det steder som Sendean Cameras i London. De reparerer stort sett alt, men du må dra til London eller overlate ditt kjære kamera til posttjenestene eller budfirma.

Her er de mest populære serviceverkstedene fra undersøkelsen: Om du skulle anbefale et verksted til en nykommer, hvilke lenker ville du sende dem?

Danmark:

Finland:

Island:

Norge:

Sverige:

Utenfor Norden: