Cameraventures
Save Analog Cameras logo

Hvor kjøper man analogt kamerautstyr? - Norden (Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige)

(Article in English / Artikel på svenska)

Når du begynner å se etter analoge kameraer, innser du raskt at det finnes en overflod av bruktutstyr. Så mange 35mm kameraer av forskjellige klasser ble solgt på 90-tallet at du har masse å velge mellom, hvis du ikke er ute etter noen spesielle merker eller modeller. Plastikk-SLR fra den tiden er praktisk talt gratis og veldig enkle i bruk. De er billige og lett å få tak i fordi de fleste analoge fotografer er ute etter noe litt annet. Enten større formater som 120 eller 4x5, eller kvalitetskameraer fra produsenter som Leica eller Contax. Noen er etter “polaroidkameraer” fra Polaroid eller Fuji, mens andre vil ha Holga eller Lomo. Noen av oss vil tilbringe timesvis på å surfe de store nettbutikkene og oppdage nye perler som vi bare må ha!

Uansett må du kjøpe dem fra et sted. Langt det meste av det analoge utstyret til salgs er brukt, med bare noen få selskaper som produserer nye analoge kameraer.

Som vi kan se fra våre grafer topper eBay listen, etterfulgt av Etsy. Disse to har mye til felles. De er globale markedsplasser. Du kan kjøpe fra spesialforretninger og enkeltpersoner fra hele verden, noe som gir deg et utrolig utvalg å velge i. Og de er ofte billige sammenlignet med lokale forhandlere. Men medaljen har en bakside. Kan du stole på at denne kamerabutikken på den andre siden av kloden faktisk eksisterer eller at det de selger er som beskrevet? Hva med garanti eller retur? Du har visse sikkerhetsnett med PayPal for eksempel, men å forhandle med noen du ikke kan møte ansikt til ansikt kan være svært tungvint. Det er en risiko du tar når du kjøper fra eBay eller Etsy, og når du blir mer erfaren vet du hva du skal se etter. Likevel er disse de mest brukte nettstedene for å kjøpe analogt fotoutstyr i Norden.

Den lokale fotobutikken er neste. Om lag 20% av analogt utstyr kjøpes her, ifølge resultatene. Det er ikke mange butikker i Norden som spesialiserer seg på analog kamerautstyr, du er heldig hvis du bor i nærheten av en. De mest populære i vår undersøkelse er Kameratori i Finland, Antonio Stasi i Norge og OneOfManyCameras i Danmark. Å gå inn i en butikk som disse er fantastisk hvis du nettopp har blitt interessert i analog fotografering. Å få personlig veiledning og hjelp kan virkelig bety mye, og etter min erfaring er deres entusiasme for fotografering en inspirasjon i seg selv. Du kan betale litt mer her enn på eBay, men å få hjelp til å velge riktig kamera eller objektiv, med muligheten til å komme tilbake hvis du har spørsmål, er absolutt verdt det. Det er sannsynligvis derfor den lokale butikken er, og forhåpentligvis vil fortsette å være et populært valg for oss her i Nord.

Deretter har du profesjonelle bruktbutikker som cameraventures.com, KEH.com og Apertureuk.com. De spesialiserer seg på å kjøpe og selge brukt kvalitetsutstyr. De inspiserer det, vurderer det, reparerer om nødvendig og så selger det. Disse er anerkjente selskaper som vet hva de gjør og du kan stole på at de leverer det de lover. Hvis ikke er det returrett og i noen tilfeller garanti på produktene. Dette er kameranerdenes godtebutikker, absolutt stedet å gå hvis du er ute etter noe mer uvanlig som de ikke har i den lokale butikken.

Dette bringer oss til Facebook Marketplace, Facebook-grupper, forumer og de lokale online markedsplassene som blocket.se, finn.no og craigslist.com. Her kjøper du direkte fra andre mennesker, vanligvis i nærheten, uten garantier annet enn troen på menneskeheten. Dette er ikke veldig populære alternativer, og min gjetning er at dette har å gjøre med utvalg mer enn sikkerhet. Det er ganske enkelt ikke så mye attraktivt fotoutstyr i omløp på disse nettstedene. Mange seriøse kjøpere har automatiske søk som betyr at interessante artikler forsvinner nesten med en gang. Dette er sannsynligvis grunnen til at vi foretrekker dedikerte kameraforretninger, og p2p-markedsplassene er mot bunnen av listen.

Blant de som krysset "Annet" opplyste de fleste loppemarkeder.

For nye analoge kameraer vil jeg anbefale å ta en titt på